CASUS YAZILIM NEDİR? CASUS YAZILIM ÖRNEKLERİNE VE TÜRLERİNE BİR BAKIŞ

Spyware adından da anlaşılacağı gibi , çevrimiçi güvenliğinizi riske atan bir tür kötü amaçlı yazılımdır . Son birkaç yılda, verileriniz için sürekli bir tehdit oluşturan Casus Yazılım kullanımı arttı. Bu parça, çeşitli Casus Yazılım türlerini ve kendinizi ve verilerinizi bundan nasıl koruyacağınızı vurgulamak için özel olarak tasarlanmıştır .

Casus Yazılım nedir?

Casus yazılım, bilgisayar korsanları tarafından kurbanın cihazından kişisel verilere erişmek ve bunları çalmak için kullanılan bir kötü amaçlı yazılım parçasıdır. Cihazınıza bulaşarak ve işlevselliğini etkileyerek çalışır.

Spyware'i öldürücü yapan şey, genellikle maskeli olduğu için tespit edilmesinin çok zor olması ve cihazınızda fark edilmeden oturabilmesidir, ancak aşırı durumlarda gözle görülür bir gecikmeye neden olabilir ve bazı durumlarda kredi kartınızdan küçük miktarlar tahsil edebilir. , bu nedenle, bu olursa, cihazınıza bir Casus Yazılım bulaşma olasılığı olduğundan hemen yardım almalısınız.

Casus Yazılım Türleri

Bilgisayar virüsleri gibi, Casus Yazılımlar da çeşitli türlere ayrılabilir. İşte en yaygın olarak bilinen  Casus Yazılım türlerinin bir listesi. 

bilgi hırsızları

Parolalar, kişisel ve finansal ayrıntılar ve belgeler gibi kullanıcı verilerini özel olarak hedefleyen Casus Yazılım türüdür. Tanımlanmadan cihazınıza oturur ve hassas bilgileri bilgisayar korsanına iletir. Bilgiler daha sonra bilgisayar korsanı tarafından kendi çıkarları için satılabilir veya kullanılabilir.

Bilgi hırsızları genellikle Truva atı virüsleridir; bu, etkinleştirildikten sonra farklı dosya ve klasörlerden hassas kişisel bilgiler toplamaya ve bilgisayar korsanlarına göndermeye başlayacakları anlamına gelir.

Bazı durumlarda, bilgi hırsızları, bilgisayar korsanına bilgi göndermek için kullanıcının tarayıcı formlarını doldurmasını sağlar, bu nedenle kullanıcıların üçüncü taraf formları doldurmaktan kaçınmaları önerilir. Ayrıca, bilgi hırsızları galerideki öğelere erişmek ve bunları çalmak için de kullanılır; bu nedenle, bir kullanıcı olarak bunlara karşı uyanık olmalısınız. 

Keylogger'lar

Adından da anlaşılacağı gibi, keylogger'lar klavye etkinliğinizi izleyen ve kaydeden Casus Yazılımlardır. Bunlar, sistem etkinliğinizi sürekli olarak izledikleri için bazen 'Sistem Monitörleri' olarak da adlandırılır. Bu izleme, daha sonra sizi taklit etmek için kullanılabilecek parolalarınızı ve finansal bilgilerinizi çalmalarını sağlar. 

Bu, dünya genelinde en çok kullanılan en eski casus yazılım türüdür. Cihazınıza bir keylogger Casus Yazılım bulaşmışsa, tüm sistem etkinliğiniz savunmasız hale gelir, bu nedenle Casus Yazılımın bulaşmadığından emin olmak için birkaç günde bir cihazınızı taramanız önemlidir. 

TelefonCasus

En sık kullanılan Casus Yazılım olan PhoneSpy, başka bir yazılım veya mobil uygulama olarak kamufle edilerek kurbanın telefonuna giren bir Casus Yazılımdır. Genellikle kendisini bir web tarayıcı uzantısı veya oyun olarak temsil eder. Bu nedenle, erken yakalamak kolay değildir ve bu nedenle, her zaman saygın sağlayıcılardan ve geliştiricilerden yazılım ve mobil uygulamalar indirmeniz önerilir.

PhoneSpy, kurbanın telefonundan SSN ve kredi kartı bilgileri gibi kişisel bilgilerden fotoğraf ve videolara kadar her türlü bilgiyi toplayabilir.

PhoneSpy, kurbanın anını izlemek için GPS izlemeyi de kullanabilir. Devlet istihbarat teşkilatları ayrıca bilgi çıkarmak için PhoneSpy'ı kullanır. 

reklam yazılımı

Adware, daha sonra dünya çapındaki pazarlamacılarla paylaşılan tarama geçmişini izleyip kaydettiği için bir tür Casus Yazılım olarak da düşünülebilir. Ancak bu, kullanıcıya haber verilmeden yapıldığından, Adware de bir Casus Yazılım türü olarak kabul edilir.

Toplanan veriler, kullanıcıya alakalı reklamlar göstermek için kullanılır. Toplanan veriler yalnızca pazarlama amacıyla kullanılsa da, yanlış ellere geçerse aleyhinize kullanılabilir. Ayrıca Adware, cihazı yavaşlatır ve gecikme süresini artırır.

Ticari Casus Yazılım

Ticari Casus Yazılım, internette kolayca bulunabilen ve internet trafiğini izlemek için kullanılabilen yazılımdır. Öncelikle ebeveynler, çocukların çevrimiçi tarama geçmişini izlemek için bunları kullanır; bununla birlikte, işletme sahibi bunları çalışanın internetteki faaliyetlerini kısıtlamak için de kullanır.

Ayrıca, VPN'ler ayrıca ticari Casus Yazılım şemsiyesi altına girer ve tarayıcı geçmişini gizlemeye de yardımcı oldukları için casusluk için de kullanılabilirler.

casus yazılım örnekleri

Siber uzayda çalışan birkaç  Casus Yazılım örneği  vardır , bu nedenle kullanıcıların  siber güvenliği  ciddiye alması gerekir.  Aşağıda, bilinen birkaç Casus Yazılım örneğinin bir listesi bulunmaktadır 

NSO Grubu Casus Yazılımı

 NSO Group, WhatsApp'ın Togo hükümetine karşı aktivizmleri nedeniyle hedef alınan 1400 kullanıcının verilerine erişmekle suçladığı İsrailli bir  Casus Yazılım şirketidir. Bunlar arasında diplomatik yetkililer, gazeteciler ve diğer insan hakları aktivistleri vardı.

Android Casus Yazılım

2021'de, bazı meşru Pakistan uygulamalarının kendilerini meşru uygulamalar olarak pazarlayan Truva atlı sürümleri olduğu, kişisel verileri çaldıkları ve Avrupa'daki Komuta ve Kontrol merkezlerine gönderdiği tespit edildi. 

Casus Yazılım nasıl belirlenir

Bilgisayar  korsanları ve programcılar, onları yasal yazılım olarak maskelemek için kamuflaj tekniklerini kullandıklarından,  Casus Yazılımları  belirlemek her zaman karmaşık olmuştur.

Casus Yazılımı tanımlamanıza yardımcı olabilecek birkaç yol:

  • Cihaz normalden daha yavaş çalışıyor.
  • Sabit sürücüde daha az kullanılabilir alan var ve görünüşe göre yüklü yeni uygulama yok.
  • Cihazınızda az sayıda tanımlanamayan uygulama görünüyor
  • Can sıkıcı pop-up'ların sık görülen görünümü
  • Tarayıcınızda bilinmeyen yer imlerinin ve eklentilerin varlığı

Yukarıdaki değişikliklerden herhangi birini gözlemlerseniz, cihazınız Casus Yazılımdan etkilenebileceğinden bunları göz ardı etmemelisiniz. 

Casus Yazılımlardan nasıl kurtulurum

Cihazınızda Casus Yazılımı başarıyla tanımladıktan sonraki adım onu ​​kaldırmaktır.

Bunu yapmak için izlemeniz gereken birkaç adım:

  • Tüm şifreleri hemen değiştirin ve daha güçlü yenilerini kullanın
  • Tüm uygulamaları hemen güncelleyin
  • Yakın zamanda işbirliği yaptığınız kişileri, onlara da virüs bulaşmış olabileceğinden haberdar edin. 
  • Uygun bir sistem kontrolü yapın ve Casus Yazılımı kaldırın

Siber güvenlik  , 21. yüzyılda büyük önem kazanmıştır ve bu nedenle, cihazınız Casus Yazılımlardan etkilenirse, bölgenizdeki siber yetkililere haber vermeniz, gerekli önlemleri almaları ve tehlikeyi azaltmaları için çok önemlidir. 

İlk etapta Casus Yazılım Nasıl Önlenir

Casus yazılımlar cihazınıza bulaştıktan sonra yapabileceğiniz pek bir şey kalmaz; bu nedenle, Casus Yazılımın cihazınıza bulaşmasını önlemek için tüm zorunlu adımları atmalısınız.

İlk etapta Casus Yazılım bulaşmasını önlemenize yardımcı olabilecek ipuçlarının bir listesi:

  • Şüpheli bağlantılara ve reklamlara tıklamaktan kaçının
  • İndirmeden önce her zaman ekleri tarayın 
  • Yazılımınızı ve uygulamalarınızı güncel tutun

Çözüm:

Bu parça, Casus Yazılım, türleri ve bir kullanıcı olarak siber güvenliği nasıl uygulayabileceğiniz konusunda nihai bir kılavuz görevi görür Casus Yazılımları erken tanımlamanın çok önemli olduğu belirtilmelidir.

Ancak, kendisini meşru bir uygulama veya yazılım olarak tanıttığı için bunu yapmak zordur ve bu nedenle yukarıda belirtilen adımlar bunu yapmanıza yardımcı olabilir.